• Geschiedenis van B.S.C. Caribe

  Caribe is ontstaan uit de fusie van H.S.C. Groningen en een honk en softbal studentenvereniging. De fusie heeft plaatsgevonden in 1970. De oprichters van de oorspronkelijke Antilliaanse club hebben de naam Caribe afgeleid van Kalihna, een inheems volk van het Caribisch gebied en het noorden van Zuid-Amerika. Hiernaast worden de verschillende eilandgroepen in het Caribische gebied met de verzamelnaam Cariben aangeduid. De stamleden van Kalihna hebben op vrijwel alle eilanden in dit grote gebied afstammelingen nagelaten. Na de fusie en een lang debat is ervoor gekozen om B.S.C. Caribe als naam aan te nemen, gezien dit de meest opvallende naam was. Dit geldt tevens voor de Indiaan als ons logo.

  In de jaren 60/70 kwam er op de sportredactie van het Nieuwsblad van het Noorden een nieuwe lichting sportjournalisten die, naast voetbal, specifiek aandacht hadden voor de Amerikaanse sporten. Deze mensen waren erg actief met het verzamelen van hun nieuwsonderwerpen en verschenen dan ook regelmatig op de betreffende velden en/of zalen. Caribe heeft daar natuurlijk van meegeprofiteerd. De toenmalige (wedstrijd) secretaris onderhield zorgvuldig de eenmaal gelegde contacten en voorzag de sportredactie wekelijks van uitslagen en standen. Daar waar sprake was van opvallende gebeurtenissen en/ of prestaties van de teams leverde hij (als de journalist het niet zelf deed) ook de bijbehorende tekst aan.

  In de jaren 80 had Caribe een eigen blad genaamd de Pickoff. In dit blad stonden wedstrijdverslagen, de aankondigingen van activiteiten en overige belangrijke zaken. In het archief zijn nog veel van deze bladen te vinden als je hier zelf nog een keer in wilt kijken.

  In 1972 heeft Caribe tegen hét Antilliaans honkbalteam gespeeld. Dit grote evenement kon plaatsvinden, aangezien het heren team van Caribe een paar gastspelers had om het niveau van het Antilliaanse team aan te kunnen. Voorafgaand aan de wedstrijd werden er vlaggen gehesen en werden de volksliederen uit volle borst mee gezongen. De wedstrijd werd beschreven als het hoogste niveau honkbal wat ooit in Nederland was gespeeld!

  Caribe heeft tot 1978 op de velden van het Zernike complex haar wedstrijden gespeeld. In 1979 is Caribe verhuisd naar Corpus den Hoorn, waar de vereniging tot op de dag van vandaag gevestigd is. Na een lange tijd de velden gebruikt te hebben heeft de gemeente nieuwe velden aangelegd en is er in 2001 een eigen clubhuis gebouwd. In 2018 is dit clubhuis helemaal opgeknapt!

  Over de jaren heen heeft Caribe gemiddeld tussen de 150 en 200 leden gehad. Deze leden werden verdeeld over de softbal-, honkbal-, en jeugdteams en de recreanten. Desondanks de liggen in het noorden, heeft Caribe over de jaren heen op een hoog niveau gespeeld waar veel heen en weer gereis bij kwam kijken.